Fokadvies bij de Markiesjes Welzijn Vereniging

Hoe werkt dat?

De fokker (eigenaar van een inzetbaar teefje) wil graag eennestje om mee te werken aan de opbouw van een gezond ras Markiesje en vraagt advies aan de FAC (fokadviescommissie) van de Markiesjes Welzijn Vereniging voor een geschikte reu.

Deze aanvraag moet tijdig ingediend worden, minimaal 2 maanden voor de te verwachten loopsheid van de teef.

De FAC gaat dan op zoek naar een goede combinatie teef/reu. Dit kost tijd omdat met verschillende criteria rekening gehouden moet worden.

Niet alleen houdt de FAC het inteelt en verwantschapspercentage nauwgezet in de gaten, maar kijkt daarbij ook vooral goed naar het totaalbeeld voor een verantwoorde fokcombinatie.

Daarbij wordt in de database niet alleen gekeken naar de uitslagen van de inzetbare teef, maar ook naar de uitslagen van haar voorouders om de plussen en de minnen vast te stellen en zo te zien hoe de inzetbare reu voor een verbetering van de minnen of een handhaving van de plussen kan zorgen o.a. op het gebied van karakter, bouw, vachtstructuur, staartdracht/lengte.

Het Markiesje is een ras in opbouw. De kleur is daarom voor de fok zelf niet altijd belangrijk. Als de hond voldoet aan type, karakter en de gezondheidsuitslagen zijn in orde, dan zal hij alleen op basis van kleur nooit voor de fok uitgesloten worden.

Het is een hele uitzoekerij en kost tijd. Meestal lukt het om twee reuen te vinden die in aanmerking komen zodat de teefeigenaar kan kiezen. Vaak valt een goede combinatie niet in de directe woonomgeving van de fokker te vinden. Die moet dus beseffen, dat men er wat voor over moet hebben en een aantal kilometers moet rijden om later een goed nestje te kunnen verwelkomen.

Een fokker kan zelf een reu voordragen. De FAC onderzoekt dan zijn geschiktheid voor de voorgestelde combinatie.

Bepaalde inteelt bij de opbouw van een ras is niet altijd slecht, maar men moet het wel goed kunnen monitoren op den duur, wat bij een relatief klein ras zoals het Markiesje moeilijker is dan bij rassen waar de aantallen groter zijn. Bij de ene combinatie kan dat wat hoger uitvallen, bij een volgende kan dat een stukje lager liggen. De FAC gaat uit van een gemiddelde per jaar.

Daarom de oproep om zoveel mogelijk look a like Markiesjes op te sporen die enigszins aan de rasstandaard van het Markiesje voldoen en daaraan een goede bijdrage zouden kunnen leveren na een voorselectie en een keuring met verwantschapsonderzoek. Dat laatste is belangrijk bij de berekening van het inteeltpercentage.

Nadat de keus voor een reu is gemaakt, dan is het aan de fokker om ook de eigenaar van de niet-gekozen reu hiervan op de hoogte te stellen.

 

FAC Markiesjes Welzijn Vereniging.

Wilt u meer informatie, stuur een mail naar info@markiesjeswelzijn.nl  of vul het onderstaande formulier in. Een van de FokAdviesCommissie-leden neemt zo snel mogelijk contact met u op.






AANVRAAG FOKADVIES