Patelle Luxatie

Patella = knieschijf.       Luxatie = verschuiven.

Een veel voorkomende aandoening aan de knie bij kleine hondenrassen is, met name de luxatie van de patella naar de binnenzijde van de knie. Het Markiesjes heeft hier relatief weinig last van, toch is het zeer zinvol om dit te monitoren middels een onderzoek op de leeftijd van ongeveer 18 maanden.

Het kniegewricht is de verbinding tussen dijbeen en scheenbeen, welke bij elkaar gehouden wordt en functie heeft door middel van verschillende pezen en banden waaronder de pees die over de patella loopt.

De patella heeft drie functies: hij beschermt het gewricht, verdeelt krachten en werkt als draaipunt voor de pees.

Aan de voorzijde onderaan het dijbeen loopt een sleuf waar de patella doorheen glijdt. Wanneer de patella luxeert is de sleuf in het dijbeen, waardoor de knieschijf glijdt, te ondiep en/of de aanhechting van de kniepees iets te ver naar binnen, dit hoeft maar 1 á 2 mm te zijn om problemen te geven.                  

Patella luxatie kent verschillende gradatie:

Graad 1
De patella is te luxeren bij een gestrekte poot is de patella met de hand te verplaatsen. Wanneer de poot weer in de normale stand staat schiet de patella vanzelf weer terug.

Graad 2
De patella schiet regelmatig naast de groeve en blijft in geluxeerde positie. Door het strekken van de poot zet de hond zelf de patella op zijn plaats. Wanneer dit regelmatig gebeurt ontstaat er schade in de knie, waardoor de patella nog gemakkelijker luxeert.
Graad 3
De patella is permanent geluxeerd, omdat de kraakbeensleuf is te ondiep. De poot wordt wel belast maar staat vaak in doorgebogen positie. Dient operatief gecorrigeerd te worden
Graad 4
De patella is permanent geluxeerd EN de kraakbeensleuf is afgevlakt. Honden lopen extreem afwijkend wijdbeens of houden de poot omhoog. Dient operatief gecorrigeerd te worden

Waarom wordt dit bij het Markiesje onderzocht

Bij het Markiesje komt patella luxatie relatief weinig voor, en wanneer het voor komt voornamelijk in graad 1 en graad 2. Er wordt niet gefokt met dieren met een duidelijke luxatie, graad 2 of hoger. Daar deze aandoening erfelijk kan zijn, is het belangrijk om voordat er met een Markiesje gefokt wordt een patella luxatie onderzoek te doen. Meestal wordt dit onderzoek gedaan rond een leeftijd van 18 maanden tijdens de jonge honden. Natuurlijk is het ook mogelijk om dit onderzoek op een ander moment te laten doen bij een specialist. Klik op de knop hieronder voor de lijst met specialisten. Het patella luxatie onderzoek dient te worden uitgevoerd volgens het Meutstege protocol, zie ‘onderzoek’