prcd-PRA

PRA = Progressieve Retina Atrofie

prcd = prograssieve rod-cone degeneratie

Een erfelijke oogafwijking waarbij de netvliesstaafjes degenereren en het Markiesje uiteindelijk blind wordt. Dit verval uit zich meestal op een leeftijd van 3 á 4 jaar, het kan zelfs zijn dat de lijder aan deze oogafwijking er tijdens haar of zijn leven nooit tekenen van vertoont. Bij het ECVO onderzoek kan er geconstateerd worden dat er sprak is van PRA, maar hiervan zijn meerdere varianten.  Bij het Markiesje werd tijdens het eerste preventieve ECVO onderzoek een PRA lijder ontdekt. Uit verder onderzoek bleek het de variant prcd-PRA, waarvoor nu een DNA-test voorhanden is. Klik op de button onderaan de tekst voor uitleg van het ECVO onderzoek. 

Door middel van bloedafname wordt DNA verzameld voor deze test. Iedere dierenarts kan hiervoor bloed afnemen en dit samen met een onderzoek formulier opsturen naar een laboratorium. Het kan een aantal weken duren voordat u uitslag van deze test krijgt. 

De uitslag heeft drie mogelijkheden: 

  • Claer    (Pattern A) = vrij  
  • Carrier    (Pattern B) = drager 
  • Affected  (Pattern C) = lijder

Door bewuste fokcombinaties te maken waarbij er alleen wordt gefokt met vrij X vrij en vrij X drager worden er geen prcd-PRA lijders meer geboren en wordt er getracht de aandoening uit het ras te fokken. Dit dient gezien de kleine populatie voorzichtig aangepakt te worden. Inmiddels hoeft niet ieder Markiesje meer op prcd-PRA getest te worden, wanneer de fokcombinatie vrij X vrij is, zijn de pups automatisch vrij van prcd-PRA.