Onderzoek naar het gebruik van teken- en vlooienmiddelen (isoxazoline gifstoffen) bij honden

 

Isoxazolines zijn een klasse van bestrijdingsmiddelen (parasiticiden) die aan honden worden voorgeschreven om teken- en vlooieninfestaties onder controle te houden. Deze medicijnen worden als veilig beschouwd omdat ze zogenaamd alleen giftig zijn voor het zenuwstelsel van insecten. Maar een recente studie onthult een andere realiteit: ernstige bijwerkingen, zoals toevallen en zelfs de dood, zijn duizenden keren gemeld bij honden na het gebruik van deze medicijnen.

 

Risico op bijwerkingen veel hoger dan gerapporteerd

Het team ontdekte ook dat het risico op ernstige bijwerkingen bij het gebruik van isoxazolines veel hoger was dan dat gerapporteerd in de oorspronkelijke Investigational New Drug (IND) -inzending die de FDA had aangevraagd voordat het gebruik van een medicijn werd goedgekeurd.

 

Criteria van veiligheid onvoldoende

Dr. Dodds legt uit: “Omdat de IND-onderzoeken vooraf werden uitgevoerd bij een beperkt aantal dieren die geen ernstige neurotoxische bijwerkingen vertoonden, is het niet verrassend dat hogere frequenties van dergelijke bijwerkingen werden opgemerkt toen deze geneesmiddelen eenmaal op de markt waren gebracht en aan veel grotere populaties van dieren werden gegeven. " Ze is van mening dat de resultaten van deze studie impliceren dat de criteria die de FDA gebruikte om de veiligheid van deze medicijnen te beoordelen, onvoldoende waren en dat er wijzigingen in hun standaardprocedure nodig zijn.

 

Neurotoxische effecten niet beperkt tot insecten

Ondanks wat de etikettering op producten die momenteel op de markt zijn stelt, toont onze studie duidelijk aan dat de neurotoxische effecten van isoxazolines niet beperkt zijn tot insecten. Het is niet alleen cruciaal dat verdere studies worden uitgevoerd om te begrijpen hoe deze medicijnen verschillende zoogdiersoorten zoals katten, honden en mensen beïnvloeden, maar ook dat fabrikanten vollediger worden in hun productetikettering, zodat dierenartsen en het publiek meer onderscheidingsvermogen kunnen hebben over het gebruik van medicijnen die schadelijk kunnen zijn.

 

Gepubliceerd in het prestigieuze peer-reviewed tijdschrift Veterinary Medicine and Science. Veterinary Medicine and Science is een peer-reviewed, open access tijdschrift voor de snelle verspreiding van onderzoek op alle gebieden van diergeneeskunde en wetenschap.

De chemische klasse van Isoxazoline van vlooien- en tekenbestrijdingsmiddelen bestaat o.a. uit:
Bravecto (fluralaner) tabletten voor honden
Bravecto (fluralaner) spot on pipet voor katten en honden

Bravecto 1 maand (fluralaner) tabletten voor puppy's (nieuw)

Bravecto plus (fluralaner en moxidectine) pipet voor katten

Nexgard (afoxalaner) tabletten voor honden
Simparica (sarolaner) tabletten voor honden
Simparica Trio (sarolaner, moxidectine en pyrantel) tabletten voor honden

Credelio (lotilaner) tabletten voor honden

Easecto (sarolaner)

Revolution Plus (selamectine en sarolaner actuele oplossing) voor katten

 

Lees hier meer over de officiële onderzoeken / publicaties:

 

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/vms3.285?fbclid=IwAR164VuoMAgNmYh783Wxg_nThNHgoNTGggMFSBCpLI7W4VXlCBcmjf9QLrQ