Speelgoed


We willen eigenaren van puppy’s ernstig waarschuwen voor speelgoed m.n. waarin een piep verwerkt zit. Wat is hier mee aan de hand, zult u zich afvragen. Heel veel!

Een pup die met zijn nestgenoten stoeit en dat gaat te hard, piept. Hij geeft duidelijk aan dat hij pijn heeft en de ander te ver is gegaan. Voor de ander het signaal om te stoppen. Zo ook als hij stoeit met grotere honden en het gaat te hard naar zijn zin, dan piept hij.
Een pup die een speeltje heeft dat alsmaar piept; hoe harder hij erin bijt, hoe harder het voorwerp piept. Bij deze pup wordt dan ook op den duur de ‘bijtrem’ weggenomen. Eenmaal als volwassen hond tijdens het spel zal hij dan ook niet stoppen als een soortgenoot piept. Voor hem is dat een signaal om nòg harder door te bijten met alle gevolgen van dien; zelfs tot de dood er op volgt.

We zijn dan ook fel tegen dit soort speelgoed, altijd al geweest! Zeker voor teefjes die de neiging hebben na de loopsheid schijnzwangerschapverschijnselen te vertonen, stimuleer je dit gevoel en die speeltjes zijn dan ook nog niet eens veilig. Denk maar eens aan dat ze het piepgevalletje eruit slopen en inslikken. Het kan u op grote onkosten jagen en dierenartsen zijn echt niet goedkoop!

In het boekje: “De hondse baas”, van Bets Engel (uitgeverij Presse-papier ISBN 90-72212-38-X), staat in een hoofdstuk beschreven hoe zij een dergelijk vreselijk voorval heeft meegemaakt met een van haar logéhonden. Het versterkte mijn gevoel weer eens dat het ook ongewoon is om je hond allerlei onbenullig speelgoed te geven. Ook een flosstouw kan gevaar opleveren. Bij een ‘belrondje’ voor pups vertelde een pupeigenaar tegen mij dat ze in zijn ontlasting grote draden had aangetroffen afkomstig van een dergelijk floss. Het kan een darmafsluiting geven en er zijn al verschillende pups / jonge honden (gelukkig geen Markiesjes tot nu toe!) hierdoor overleden.


U bent in ieder geval gewaarschuwd.